Godafoss meg i ræva.

Islendinger ass.

Som om de ikke har utsatt verden for nok naturkatastrofer i det siste. I skrivende øyeblikk ligger et gigantisk islandsk skip og lekker olje ut i Oslofjorden. Vi har ÈN nasjonalpark til sjøs her i landet, et område med spesielt yrende dyreliv, og DER bestemte skipet seg for å havarere. Som liten (les: i fjor) tilbragte jeg mange timer med å krabbe rundt og fange krabber (pun intended) i denne skjærgården. Jeg ble alltid så lei meg når jeg ble tvunget til å si hade til krabbene og kaste de ut i vannet, at jeg bestemte meg for å merke de med neglelakk. Slik at jeg ikke gikk i surr over hvilke krabber jeg allerede hadde hilst på. Så, til alle dyrevernere, hvis dere blir overrassket over spesielt høy forekomst av rosa krabber i Hvalers skjærgård kan jeg berolige dere med en gang. Det er ikke et resultat av oljesøl og andre ulumskheter.

Illustrasjonsfoto, hvis noen måtte lure. Jeg håper egentlig ikke noen måtte lure, for det er jo ganske tydelig.

Det har lenge vært planlagt å forbedre det skipsleiet hvor skipet gikk på grunn. Man har planlagt mudring og noko attåt for å forsikre seg mot slike ulykker som dette. Men TTT som man sier. Ting tar tid. Skal jeg si dere hvorfor? Fordi NATURVERNERNE har protestert. Oh the irony.

På Hvaler er det 833 øyer og skjær. Hvis man ikke er kjent i området er det derfor LITT vanskelig å vite hvordan man skal manøvrere seg ut på åpent hav. Ser den. Derfor er det losplikt når man skal inn og ut fra Fredrikstad og gjennom Hvaler. Denne plikten oppheves når man har kommet seg til den ytre delen av skjærgården, ca nøyaktig der hvor Godafoss gikk på grunn. RETT før grunnstøtingen hadde losen gått av skipet. Han bare:

"Jaja, gutta. Ille sent det har blitt a. Dere klarær dere herfra, sant?" (for sånn snakker de i Fræksta).

Og de bare

"Jeppsi, peppsi. No problemo, sir."

"Konge. Prekæs."

6 minutter senere hadde de økt farten til nesten 14 knop, og kjørt RETT PÅ et fyr.

Ser dere? Ikke? Det gjorde ikke kapteinen heller. Nå da:

Skulle da ikke være så vanskelig å se det der? Blinker gjør det og. Jeg tror dette havariet har sammenheng med finanskrisen. Islandsk økonomi dukket under, og prisnivået stupte. Prisene på alkohol på Island har lenge vært blandt Europas høyeste, men så plutselig hadde man råd til å ta seg ei lita knert både tidlig og sent. Og da blir det jo vanskelig å skulle styre et så stort skip.

Jeg vurderer og dra ut dit for å himle med øynene og riste på hodet. Og kanskje hilse på krabbene mine.

Ps. Disclaimer: Jeg har ikke EGENTLIG noe imot Islendinger. Søte de.

Her skulle jeg egentlig sette inn et bilde av en ting Island er kjent for, men jeg kom ikke på noe.

7 kommentarer

19.feb.2011 kl.18:01

Jeg har også hytte på Hvaler, og er så nervøs for hvordan det skal gå:S
// Bruker den i stedet for vippetang. Funker bra ! :p

Silje

19.feb.2011 kl.18:57

hahah, ironisk!

19.feb.2011 kl.18:57

LOL sier jeg bare ass.

Linn Marit

20.feb.2011 kl.00:52

Island har fine geysirer og varme kilder da;)

bloggsafolk

20.feb.2011 kl.09:57

Linn Marit: Hehe, det er sant. Det har jeg veldig lyst til å se, forresten! Men jeg lette i hjernen min etter en ting de var kjent for. Eller typiske klær eller noe.. Nada comes to mind. Kanskje det er jeg som er for trøtt til å tenke klart.

The Teller

22.feb.2011 kl.18:40

Akkurat det skipet sender jeg masse varer til Island med. EGENTLIG trodde jeg de ikke trengte noe på Island jeg. De er jo slike alve-hippie-folk som produserer alt selv fra scratch.

Skriv en ny kommentar

bloggsafolk

bloggsafolk

22, Oslo

Ambivalent eklektiker. Kontakt: bloggsafolk@gmail.com Twitter: bloggsafolk

Kategorier

Arkiv

hits
blog comments powered by Disqus